Bygg mer innhold, generiske søk og halo-effekten, var noen av temaene da ett av Norges klokeste hoder innen søkemotoroptimalisering, administrerende direktør Magnus Strømnes Bøe i RED Performance, delte sine erfaringer på B2B netthandel og digital markedsføring.

Tolv søk i research-fasen

Det gjøres i snitt 12 søk før en bedrift tar kontakt innen B2B. Det betyr at bedriften din må være til stede og produsere innhold som letter alle stegene i søkeprosessen. Få opp kjennskap, bygg kunnskap og skap interesse, oppfordrer Bøe.

Hvor synlig er din bedrift på generiske søk?

Hele 71 prosent av innkjøpene innen B2B-tjenester, begynner med generiske søk. Det er ikke merkevaren som er i fokus når en bedrift søker for å løse et problem, men hvordan man kan få løst problemet. Husk derfor på at de søker på produkt eller tjeneste – ikke merkevare. 

Take away: Husk derfor på at det søkes på problem, generisk produkt eller generisk tjeneste – ikke merkevaren din.

Strømnes Bøe oppfordrer bedrifter til å stille disse spørsmålene når de skal jobbe videre med søkemotoroptimalisering (SEO): Hvor synlig er vår bedrift på generiske søk? Hvilke ord burde vi være synlige på? Hvem andre i vår bransje er det som er synlige med det samme ordene?

Konsentrer deg om synlighet i Google

Google har en markedsandel på cirka 95 prosent i Norge, så konsentrer deg om synlighet utelukkende i Google. Ingen andre søkemotorer er relevante for SEO i 2019.

Synlighet på Google

Bygg mer innhold!

Har nettstedet ditt færre enn 100 sider, bør du legge vekt på å bygge innhold. Bøe mener mange hjemmesider glemmer å produsere innhold og bruker for mye tid på å bygge lenker eller fikse det tekniske.

Når bedriften har fått på plass rikelig med innhold og gode rutiner, er neste steg å legge seg på et riktig ambisjonsnivå. Hvor i søkslisten ønsker dere å ligge?

Betalte søk koster per klikk, mens organiske søk koster ingenting per klikk. De betalte tar rundt 30 prosent av trafikken på førstesiden, mens de organiske tar 66 prosent. Det tyder på at betalte søk fungerer bra, men viser at folk stoler mer på de organiske. Når du sitter med denne kunnskapen, kan du bestemme deg for hvor i søkeresultatene dere ønsker å ligge. Ifølge Bøe er det meningsløst å ha en ambisjon om være topp 10. Han mener at kun topp 5, topp 3 eller nummer 1 burde være ambisjonen.

Take away: Du først og fremst være fornøyd med posisjon 5 eller bedre. 

Keyword Efficiency Index

Keyword Efficiency Index (KEI) er en prioriteringsmetode som avslører de mest effektive søkeord og vilkårene som skal brukes til å optimalisere websiden din. Det handler om å finne sweet spot´en mellom høy etterspørsel, lav konkurranse, relevanse og intensjon. 

Strømnes Bøe viser til fire KEI faktorer som han anbefaler bedrifter å jobbe med:

Take away: Bruk flere faktorer enn bare hvor mange som søker etter dine søkeord, intensjon, konkurranse og relevanse.

Bygg autoritet med Halo-effect

Halo-effekttaktikken ble først brukt av den amerikanske psykologen Edward Thorndike i 1920, i forbindelse med studier i hæren. Han oppdaget at generalene i hæren bedømte spesifikke egenskaper hos soldatene i et mer positivt lys hvis inntrykket var at de var flinke. I dag brukes denne teknikken innen flere fagområder, inkludert i markedsføring.

Ved å bruke Halo-effekten kan man bygge autoritet gjennom innhold som tar for seg alle fasetter av begreper og nært relaterte temaer. Hvis du lager kun én artikkel om et tema, er det vanskelig å få den posisjonert høyt. Lager du derimot et utvalg artikler med nærliggende temaer, er det større sannsynlighet for at bedriften klarer å ta posisjonen med et «tungt» ord.   

Take away: ikke bare lag innhold rettet mot de viktigste søkeordene dine, men også søkeord relatert til dette. Googles Søk “relatert til” er en grei kilde til å finne relaterte søkeord som folk er interessert i. 

Halo-effect taktikken

 

 Ann-Jeanette Rustad

Ann-Jeanette Rustad

Salgs- og markedsleder Degree