‹ Aktuelt

Roboter til hverdags og test

Når det stormer på børsene følger negative overskrifter i media også om andre ting. Som for eksempel at roboter vil overta jobbene våre.

 

Roboter

Vi blir advart:

Roboter vil overta jobbene våre. For sent. Det har skjedd allerede og det er mest bra. Ser du rundt deg, er det plass til enda flere av dem.

– Robotifisering er en lavthengende frukt som mange ikke har oppdaget ennå, mener senior rådgiver Njål Arne Gjermundshaug i Degree Consulting Group.

I 30 år har vi integrert IT-systemer. Det er ikke noe nytt. Men, roboter makter å koble sammen systemer som ikke har noe spesielt, ferdig grensesnitt – API-er eller andre digitale stikkontakter.

– Vi etterligner menneskelig handling for å skape samhandling mellom datasystemer som i utgangspunktet kun er lagd for å kommunisere med mennesker, forklarer Gjermundshaug. En del slike frittstående systemer er så gammeldagse at mange forestiller seg at automatisering er umulig.

Ikke tenk begrensende

– Men, glem slike begrensende tanker. Med riktig tilnærming, er alt mulig. Roboter kan navigere seg frem og hente innhold. For eksempel kan en robot hente ut transaksjoner daglig i nettbanken, uten at du har remitteringsavtale.

Robotisering er aktuelt i alle bransjer og arbeidsplasser der fellesnevneren er datamaskin og repetitive – ofte kjedelige – oppgaver. I bokmålsordboka til Språkrådet er definisjonen på robot nettopp ”maskin som kan utføre rutinearbeid”.

Sitat

Noe rutinepregede IT-oppgaver som du kunne tenke deg å slippe unna?
Roboter kan overta, også på områder hvor du kanskje ikke hadde trodd at det var mulig.

Historien gjentar seg

For noen tiår siden flyttet folk fra fabrikkgulvet til kontor for å trykke på knapper. Nå blir de flyttet videre, fordi roboter kan overta trykkingen.

– I stedet kan de bruke tiden sin på noe mer produktivt og skape verdier på andre, smartere måter, mener daglig leder Stian Tonaas Fauske i Degree.

Han skjønner at folk blir skremt og at omstillingen kan være vanskelig for mange. – Men, det er ikke første gang vi ser slike teknologiske overganger. Det vil alltid være oppgaver tilbake og oppstå nye.

Byttet sjefen med robot

Fauske er selv blitt erstattet av roboter, iallfall litt.

– Her i gården må vi føre timer hver dag. Ingen som fører timer blir overrasket over at dette er lett å glemme. Jeg pleide å sjekke status for medarbeiderne hver morgen. Men nå har en robot overtatt for meg og sender email dersom noen har glemt det, forklarer han.

Saken er, at verken elefanter eller roboter glemmer. Men det gjør folk. De blir dessuten syke, drar på ferie, er i møter, blir forstyrret av noe uforutsett – mye kan forhindre oss i få gjort det vi skal.

Dessuten syns vi at noe er kjedelig og utsetter ting. Roboter syns alltid alt er like gøy.

Roboter til test

Hos Degree bidrar roboter også direkte i produksjonen av programvare, nærmere bestemt i testingen.

– Når vi har skrevet en programvaresnutt ferdig, skal den sjekkes inn i og samspille med annen og følge en testprosedyre. Vi lar flere roboter håndtere dette. Roboten mottar stafettpinnen, gjør det den skal og sender videre til en neste robot. Slik fortsetter det i en vakker flyt hvor alt er automatisert, sier Gjermundshaug. Han har dette som spesialfelt.

Vil gjerne bli erstattet

Kollegaene i Degree har fått øynene opp for robotisering. De løper etter Fauske med ønske om å bli erstattet av roboter. Selv om ønsket i pressete øyeblikk kan være fristende, besinner han seg alltid og bruker denne plansjen for å få en pekepinn på om robotifiseringen er forretningsmessig lønnsomt.

Roboter Kilde: xkcd.com

Risikoen er nemlig at programmeringsinnsatsen overgår robotbesparelsen. Lar du en robot overta for eksempel en daglig femminuttersoppgave, sparer du seks dager over de neste 5 år.
Gjør roboten en 30-sekundersoppgave ukentlig, sparer du to timer årlig.

Håndterer tidstyver

– Det er fristende å automatisere mye, men så må man regne på hva man får tilbake. Men, det er faktorer utenfor tabellen som også er av stor verdi. Oppgavene blir gjort med høy kvalitet. Dessuten så har man kanskje veldig mange småoppgaver hvor det er lett å overse tiden det tar å områ seg fra den ene til den andre. Robotene kan ta hånd om slike tidstyver, sier Fauske.

Hvorfor roboter/automasjon?

  1. Øke hastighet, kutte kostnader – bli mer effektiv og lønnsom.
  2. Kjedelige jobber blir alltid gjort, med høy kvalitet (mindre feil) innen administrasjon og produksjon.
  3. Men roboter kan også for eksempel sjekke konkurrenters priser på Internett og automatisk justere bedriftens egne etter på forhånd fastsatte regler. De kan dermed bidra direkte til økt inntjening.
  4. Medarbeidere får jobbe med viktigere ting og levere mer til klienter, pasienter, kunder m.fl.
Kontakt Degree

Trenger du en robot?

Vi tar kontakt – ikke om to minutter, men ganske snart!